Як облаштувати кухню ергономічно ?
Ергономіка - це просто зручність, безпека і ефективність нашої роботи на кухні. Перш ніж купити меблеві фасади і побутову техніку, варто знати основи декорування. Якщо це чорна магія для нас, скористаємося допомогою професіоналів. Правильне і ідеальне планування кухні називається робочим трикутником, тобто витримує відповідну відстань між холодильником, раковиною і плитою. Відстані між вершинами нашого кухонного трикутника повинні бути невеликим. А довжина його сторін повинна бути від 4 до 6 метрів. Запам'ятайте відповідну довжину робочої поверхні, відстань між поличками і обладнанням, висота шаф і розташування витяжки. На ергономічній кухні все повинно бути під рукою. Раковина, стільниця, холодильник і плита поставлені так, що нам не потрібно було бігати по кухні, а верхні кухонні фасади так розташувати, щоб не ставити табуретку, коли ми хочемо дістати, наприклад, перець.
На кухні можна виділити п'ять зон. Перша зона - це місце, де ми зберігаємо припаси і, отже, холодильник. Друга - зберігання посуду, склянок, тарілок. У наступній зоні миття є раковина, посудомийна машина і корзина для сміття, які закриті красивими фасадами зі зручними ручками для швидкого відкриття. Ще одна зона приготування з робочою поверхнею і подальшим приготуванням їжі. У ній є кухонна плита, духовка, мікрохвильова піч. У ергономічної кухні ці зони повинні підтримувати саме такий порядок, тобто від кулінарного приладдя до годинника.
Як це виглядає на практиці?
Спочатку ми встановили холодильник. Після покупок перед тим як ставити в холодильник, їх викладають на 40-ка сантиметровий допоміжний стіл, який зручно розмістити біля нашого холодильника. Встановіть раковину за холодильником. Під раковиною для зручності ставимо сміттєвий бак. Далі по порядку йде основна робоча поверхня, яка повинна мати довжину від 60 до 120 см. Краще, якщо вона буде довша, у нас буде більше місця для роботи. Добре, коли над робочою зоною висять шафки, під час приготування їжі ми доберемося до необхідних речей. Фасади в цій зоні для зручності можна зробити як вітрини з прозорим склом. За холодильником ми поставили плиту, звичайно, над нею витяжка. В кінці невелика стільниця довжиною близько 40 см, ми ставимо на неї готові страви.
Які фасади і які їх розміри - точні сантиметри на кухні?
Ергономіка - це не тільки правильна і зручна компоновка меблів і устаткування, але і їх розмір, висота, довжина. Робоча поверхня повинна бути на висоті 85 см від підлоги. Відповідно висота кухонних фасадів стандартно становить 71 см, і під ними цоколь 10см. Але не обов'язково. Експерти пропонують чотири типи висоти стільниці, в залежності від виду діяльності. Якщо ви вибираєте овочі, довжина повинна бути 110-100 см, при приготуванні страв та миття посуду висота стільниці та мийки становить 100-90 см. При приготуванні суміші висота стільниці з варильною поверхнею повинна становити 90 - 80 см. При розкачування тіста верх повинен мати висоту 80-70 см. Звичайно, не на кожній кухні ми можемо собі дозволити такі стільниці. У маленьких, вузьких кімнатах ізолювати так багато робочих місць нереально. Тому стандартна стільниця з раковиною повинна бути висотою 85 см.
При проектуванні кухонь будь-яких розмірів ми вибираємо зріст людини, який в ній працює. Інша висота буде для маленької, низької жінки, а інша - для високої. Нагрівальна плита повинна бути на висоті 60 - 70 см. Ми також не забуваємо про фасади. Їх відповідна підвіска поліпшить функціональність нашої кухні. Правильна висота верхніх фасадів складає 85 - 92 см. Тоді ми не стомлюється, тому що не витягується до полиць без необхідності. Відстань між кухонною стільницею і підвісними фасадами, що забезпечують комфортну роботу, має становити приблизно 55-60 см. Аналогічно, підвісні шафи і витяжка над поверхнею повинні бути на відповідній висоті.
Більше інформації про наступні кроки ергономічних законів на кухні читайте тут >>.